تحولات منطقه

مدیر جهاد کشاورزی جوین گفت: یکی از راه‌های بازگشت دوباره جوانان به روستاها توجه به بازسازی قنات‌ها است که زمینه رونق کشاورزی و اشتغال پایدار را در این مناطق فراهم می‌کند.

بازسازی قنات‌های تخریب شده عاملی برای عدم مهاجرت روستاییان
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، علیرضا هاشم آبادی با اظهار اینکه در بارش‌های اخیر در بازه زمانی دو ساعت، ۱۲۴ میلی متر بارندگی در شهرستان جوین ثبت شده است، گفت: این بارش‌ها باعث سیلابی شدن رودخانه‌ها و همچنین سر ریز شدن سدهای یام و کمایستان و باعث خسارت‌های فراوانی به شهروندان جوینی در بخش کشاورزی، راه و منازل مسکونی شد.

مدیر جهاد کشاورزی جوین با اظهار اینکه با وجود سد یام و کمایستان خوشبختانه سیلاب مهار شد، افزود: باید جهت کاهش خطرات آینده و به منظور افزایش ظرفیت عملیات لایروبی مخازن سد و بندهای خاکی بالا دست هر چه زودتر انجام شود.

از بین رفتن پوشش گیاهی به دلیل ساخت و سازهای بی‌رویه

وی با بیان اینکه سیل به تنهایی بلا نیست بلکه می‌توان گفت بخشی از اثرات تخریبی آن نتیجه عملکرد انسان‌ها است که باعث می‌شود بارش باران و وقوع سیل خسارت‌هایی را به دنبال داشته باشد، افزود: از مهمترین این اقدام‌ها تخریب خاک و پوشش گیاهی است که زمینه ساز ایجاد سیل در مناطق مختلف شده است.

هاشم‌آبادی اضافه کرد: شهرستان جوین اگرچه از نظر پوشش گیاهی و جنگل وضعیت خوبی دارد، اما در سال‌های اخیر این پوشش گیاهی به دلیل ساخت و سازهای بی رویه، تغییرکاربری های غیرمجاز، استفاده از آب‌های زیرزمینی و تخریب خاک و دیگر عوامل انسانی سبب شده تا سطح قابل ملاحظه‌ای از پوشش گیاهی شهرستان تخریب شود و در طی سال‌های اخیر متأسفانه این منابع خدادادی ملی مورد هجوم بی‌رویه بهره‌برداران قرار گرفته است.

وی گفت: این گونه بهره‌برداری‌های غیرمجاز موجب آسیب‌های فراوانی شده است به نحوی که با کوچک‌ترین بارندگی، سیلاب‌ها جاری شد و پوشش گیاهی موجود قدرت جلوگیری از این تخریب را ندارد.

مرمت قنوات با همیاری مردم

وی همچنین در رابطه با مرمت و بازسازی قنات‌های تخریب شده در سیلاب‌های اخیر، ابراز کرد: شهرستان جوین دارای ۷۲ رشته قنات جاری و فعال است و با توجه به اینکه زیربنای اشتغالزایی در این شهرستان با وجود ۱۲ هزار بهره بردار در بخش کشاورزی، آب است و هرگونه کار و فعالیت اقتصادی در این بخش وابسته به این مایه حیاتی است، متأسفانه روان آب‌های حاصل از باران‌های ابتدای سال جاری خسارات بالایی در تمام بخش‌ها به ویژه در بخش کشاورزی و قنات‌ها وارد کرد.

هاشم آبادی با بیان اینکه یکی از قنات‌های اصلی شهرستان جوین در روستای بیدخور با نام قنات مادر بر اثر سیل ۱۰۰ درصد تخریب شد، افزود: قنات تخریب شده یکی از مهمترین منابع آبی شهرستان جوین با ۸۰ لیتر بر ثانیه آب‌دهی است.

وی اظهار کرد: هزینه تخمین زده شده برای احیای این قنات حدود ۱۵۰ میلیون تومان است که با توجه به توافق انجام شده با اهالی روستا و ساکنین منطقه ۳۰ درصد هزینه مرمت و بازسازی توسط مردم روستا و ۷۰ درصد بقیه توسط مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جوین پرداخت شود.

وی با اظهار اینکه قنات‌ها از منابع پایدار آب کشاورزی است، افزود: در سال‌های گذشته به سبب کمی بارندگی و تداوم پدیده خشکسالی دبی آب قنات‌ها به میزان زیادی کاهش یافته و منجر به مهاجرت جوانان از روستاها شد، لذا یکی از راه‌های بازگشت دوباره جوانان به روستاها توجه به بازسازی قنات‌ها است که زمینه رونق کشاورزی و اشتغال پایدار را در این مناطق فراهم می‌کند.

منبع: مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha